top of page

KO-AR introduceert nieuwe dienst: Titaan anodiseren


In nauwe samenwerking met chemieleverancier AD Chemicals introduceert KO-AR High Tech Surface Treatment succesvol een nieuw proces binnen haar dienstverlening, te weten het anodiseren van titaan. Het doel van het anodiseren is onder andere om legeringsvorming met andere metalen te voorkomen. De behandeling levert een zeer slijtvaste laag zonder dimensionale veranderingen van het object. KO-AR is het enige anodiseerbedrijf in de Benelux dat dit unieke high-tech proces kan verzorgen.

De Achtergrond

Begin 2016 werd KO-AR door een nieuwe relatie benaderd of het mogelijk was om titaan voor hen te anodiseren. Eigenaar Marco Kaarsgaarn gaf hier direct een bevestigend antwoord op. Marco heeft namelijk in zijn werkverleden bij Fokker veel titanium F16 onderdelen geanodiseerd. Binnen enkele weken werd gestart met een testserie. De anodiseerlaag bij titaan is over het algemeen paars gekleurd. De uitgevoerde behandeling, conform de Fokkerprocedure, resulteerde ook bij de testserie in deze fraaie paarse finish. Binnen het team was het enthousiasme dan ook groot. De klant wenste echter een totaal ander uiterlijk met een voor KO-AR onbekende dull grey finish.


AD Chemicals als sparringpartner

Eigen onderzoek van KO-AR om tot een dull grey uitstraling te komen leidde niet tot de gewenste oplossing. Dit is de reden dat businesspartner AD Chemicals gevraagd is om ondersteuning te bieden. Hoewel AD Chemicals ruime ervaring heeft in chemie voor het anodiseren van aluminium was het complex om het chemisch proces voor creatie van een dull grey finish bij titanium te doorgronden. Na een aantal maanden van onderzoek en uitgebreide laboratoriumtesten werd een oplossing gevonden die voldeed aan het gewenste resultaat. Nu volgde nog een belangrijke vervolgstap in het ontwikkelproces, het opschalen van lab naar de praktijk.


Puzzelen met de parameters

De vervolgstap naar de pilotlijn van KO-AR was snel gezet. Eind november 2017 is gestart met het testen. Het implementeren van een nieuw proces gaat altijd gepaard met de nodige tijd, energie en kosten. Enkel door te testen, te testen, te optimaliseren, te testen en nog eens te testen kunnen er significante stappen gemaakt worden. Na het uitvoeren van de praktijktesten stond het resultaat nog ver af van de gewenste dull grey finish. De titanium producten kregen een witte gloed met spikkels. Dus opnieuw werd het met de parameters puzzelen, waaronder voltages, ampères en tijd. Het resultaat bleef echter soortgelijk en KO-AR moest het gesprek met de klant aangaan dat KO-AR niet ver genoeg gevorderd was om de eerste order succesvol te kunnen verwerken.


Het eurekamoment

Na het gesprek met de opdrachtgever was er teleurstelling binnen het team van KO-AR. De klant zou het testmateriaal retour ontvangen zodat deze de behandeling in Zwitserland zou kunnen laten uitvoeren bij de enige andere Europese partij voor het anodiseren van titaan. Later die dag was er contact met de ontwikkelafdeling van AD Chemicals. Er kwam naar voren dat de geanodiseerde titanium producten ook gepoetst moesten worden. Zou de oplossing al die tijd zo dichtbij zijn geweest? Na het poetsen van een paar overgebleven onderdelen was het eurekamoment daar. Een perfecte dull grey kleur kwam tevoorschijn. Niet bij één stuk, maar alle producten voldeden aan de dull grey eis!


KO-AR preferred supplier voor titanium anodiseren

Na de succesvolle implementatie van het proces is direct weer contact gezocht met de klant. Ook hier was men vanzelfsprekend heel blij met de zeer snelle vordering; het getoonde resultaat sprak boekdelen. Hoewel de eerder genoemde order reeds vergeven was bleek het resultaat zo goed te zijn dat KO-AR sindsdien preferred supplier is voor deze klant in de Benelux. Een resultaat waar men binnen het KO-AR team onwijs trots op is!

Comments


Commenting has been turned off.
Ko-ar-logoKort.png
bottom of page