top of page

KO-AR verlengstuk laboratorium van AD Chemicals


De goede samenwerking tussen AD Chemicals (onderdeel van AD International B.V.) uit Heijningen en KO-AR High Tech Surface Treatment uit Stompetoren krijgt een extra dimensie met de ingebruikname van het nieuwe praktijklaboratorium bij KO-AR. De beide bedrijven hebben een opstelling gemaakt met zes duizendliterbaden, waarbij nieuwe chemicaliën in de praktijk getest worden. De R&D afdeling van AD krijgt nu feedback uit de praktijk van KO-AR, die de chemicaliën toepast in haar productieprocessen bij de oppervlaktebehandeling van aluminium en roestvast staal. KO-AR is gespecialiseerd in het maatvast én kleurvast anodiseren van kleine aluminium onderdelen en het beitsen/passiveren van RVS onderdelen.


AD heeft hierbij alle vrijheid om te experimenteren en kan het verloop van een bad goed volgen om de procestechniek te verbeteren. Denk daarbij aan het pH-verloop, de stabiliteit van het mengsel en de kwaliteit van de oppervlaktebehandeling. In een traditionele laboratoriumomgeving wordt met kleine testbaden gewerkt, waarbij de effecten met grotere volumes niet getest kunnen worden. Met de nieuwe samenwerking kan AD sneller met nieuwe producten de markt op. KO-AR profiteert hiervan mede door de gedeelde kennis én door deze kennis als eerste toe te passen in de eigen productie.


Marco Kaarsgaarn (KO-AR): Ook als wij een probleem in een productielijn hebben, kunnen wij nu snel handelen. We pompen het mengsel naar de testopstelling en doen met AD de analyse ter plekke. De productontwikkelaars/scheikundigen van AD zitten zelf op de weg. Dat werkt snel. Beetje peper en zout erbij tot het stabiel is. Dan doorvertalen naar het productiebad en wij kunnen doordraaien. We hoeven dus niet meer het hele bad leeg te pompen en af te voeren. Beter voor de productie en beter voor het milieu. Zo delen wij kennis op hoog niveau. Daar leren beide partijen van en halen we meer rendement uit chemicaliën.


Roland van Meer (AD Chemicals): Wij leveren wereldwijd. Als er ergens een probleem is hoeven wij dat niet meer ter plaatse op te lossen. Wij hebben samples van al onze leveringen. Met de testfaciliteit en hulp van KO-AR bootsen we de situatie na en kunnen we met een halve dag tot een adequaat behandelplan komen. Zo helpen we onze klanten sneller en maken we minder vlieguren. Het is fijn dat praktijk en ontwikkeling nu dicht op elkaar zitten. Met KO-AR hebben we een serieuze partij gevonden die het belang ziet van de samenwerking.


KO-AR loopt voorop als het gaat om een schoon en effciënt werkproces. Dat willen wij zo houden. Daarom investeren wij samen met AD in deze testfaciliteit. Wij werken met chemische grondstoffen in onze baden. In samenwerking met AD zoeken we naar nieuwe oplossingen die minder belastend zijn voor het milieu. Dat lukt alleen met innovatie. Wij kunnen bijvoorbeeld nu al op kamertemperatuur elektrolytisch polijsten, waardoor we geen last meer hebben van schadelijke nitreuze dampen. We zijn daarmee de eerste in de wereld, aldus een trotse Marco Kaarsgaarn.

Comments


Commenting has been turned off.
Ko-ar-logoKort.png
bottom of page